Totaal aantal pageviews

zondag 29 januari 2012

Frozen planet

Velen zagen deze serie van de befaamde britse documentairemaker Sir David Attenborough op tv in de afgelopen weken.
Terwijl buiten de herfst onverminderd doordruilde volgden de beelden van ijsbergen, besneeuwde toendra`s, gletjsers en poolzeeĆ«n al dan niet gevuld met ijsberen, pinquins en sneeuwuilen elkaar in rap tempo op. Beelden die een gewone sterveling waarschijnlijk nooit te zien zal krijgen, anders dan op plasma led of beeldbuis. Maar gezien de weersverwachting wordt ook Nederland nu eindelijk onderdeel van "Frozen planet". De eerste wedstrijden zijn al bijna vastgelegd terwijl de eerste centimeters ijs nog moeten vriezen.
Toch zijn de eerste voortekenen al duidelijk.


Toegegeven, niet zo spectaculair als de beelden van Attenborough maar ook in Nederland kun je mooie ijsbeelden zien, je moet het alleen in de wat kleinere dingen zoeken.
Riet zorgt door z`n holle stengel tijdens een strenge winter tenminste nog voor enige zuurstof onder de ijslaag.
Voor schaatsers is het riet minder leuk, eenieder die wel eens met zijn schaats op een rietstengel is gaan staan weet waar ik het over heb.
Ondanks de koude kom je ook nu nog insecten tegen, niet veel, maar ze zijn er wel!!
Dit Meeldauwlieveheersbeestje is dankzij z`n natuurlijke antivries bestand tegen de nederlandse winters en uit onbetrouwbare bron las ik dat ze ook nog een al dan niet strenge winter kunnen voorspellen. Vind je ze in een holte in een boomtak dan wordt de winter zacht, bevinden ze zich in de strooisellaag dan volgt een strenge winter. In dit geval kunnen we ons de borst natmaken want ik vond hem tussen wat mosplantjes.
We zullen zien of de door mij als onbetrouwbaar bestempelde bron kan veranderen in een betrouwbare en het dus echt "Frozen Holland" wordt in de loop van de week.
Ik zou alle liefhebbers van schaatsen in ieder geval willen aanraden om de schaatsen nu al uit het vet te halen en te laten slijpen, ben je mooi voor de meute aan, het Meeldauwlieveheersbeestje en Piet Paulusma zeggen beide dat het niet voor niets zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers