Totaal aantal pageviews

woensdag 8 februari 2012

Energie besparen

Ondanks het vooralsnog niet doorgaan van de "Tocht der Tochten"blijft het nog erg koud.
Voor de dieren die moeten overleven in deze vrieskou is het niet alleen verstandig maar ook een levensvoorwaarde om energie te sparen.
Energie besparing is voor de wat grotere dieren die geen beschutting onder de grond of in de strooisellaag kunnen zoeken een absolute vereiste om deze winter te overleven.
Zoogdieren zoals Reeën en Hazen zetten de spijsvertering op een laag pitje en proberen zo min mogelijk energie te verdoen. Ook vogels passen deze strategie toe. In de spaarzame open plekken verzamelen zich allerlei eenden, Meerkoeten en Knobbelzwanen. Ze laten zich nu van vrij dichtbij fotograferen maar je moet oppassen dat je ze niet opschrikt, want die ene keer dat ze wegvluchten kan ze net dat beetje laatste energie kosten om deze periode door te komen.
Deze Knobbelzwaan bleef rustig zitten.en dagdroomt wellicht over betere tijden


Er is trouwens een zoogdier die de winter schijnbaar gebruikt om juist zoveel mogelijk energie kwijt te raken, er zijn zelfs wedstrijden wie zijn energie het doelmatigst verbrand, sommige van die wedstrijden gaan zelfs over meer dan 200 km.
Soms met een groepje


Soms ook alleen....



Als de Knobbelzwaan dit zou weten zou hij er zijn statige kop over schudden.
Zoveel energie verspillen in de winter grenst aan doodsverachting.
Gelukkig kunnen wij onze energie weer kopen in de supermarkt en krijgen wij onze warmte aangeleverd van de (kolen)centrales.
 Zolang dat nog kan kunnen wij onze rondjes blijven rijden, of het nu een rondje Schildmeer is of een rondje Friesland, Wij overleven het met gemak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers