Totaal aantal pageviews

zaterdag 7 januari 2012

Woltersum

Iedereen in Nederland weet nu dankzij de overvloedige regenval en de zwakke eemskanaaldijk waar Woltersum ligt. Ook begrippen als kwel, dijkverzadiging en spuien worden opnieuw uitgelegd, zelfs  "zandzakken voor de deur" is opeens geen grap meer.
En dat al na een paar dagen regen en harde wind, kun je nagaan wat er gebeurt als de natuur het echt op z`n heupen krijgt.
In de natuur zijn er planten die niet vies zijn van een beetje vocht. Sterker nog, deze planten zijn zo`n beetje de enige die ook in de winter nog bladgroen hebben en daarmee de natuur plaatselijk een frisgroen karakter meegeven. Mossen hebben geen wortels en geen vaatbundels. Water nemen mossen rechtstreeks uit de lucht, hun blaadjes zijn maar èèn cellaag dik.  Daarom zijn mossen ook erg gevoelig voor luchtverontreiniging en leggen ze vaak als eerste het loodje bij verontreinigingen.
Het wordt eentonig maar ook van mossen komer er in nederland zo`n 600 soorten voor. het is daarom en het feit dat ze zo klein zijn bijna onmogelijk om zo op het oog een mossoort te herkennen. In het minste geval heb je er een micrscoop voor nodig, Zover ga ik niet want voordat je een beetje thuis bent in de mossen ben je een paar jaar verder.
Fotograferen gaat makkelijker, ze lopen niet weg en je hoeft niet bang te zijn voor bewegingsonscherpte door de wind. het blijft wel altijd "natte knieënwerk"want mossen komen vaak op natte plekken voor.
Of je neemt gewoon een plukje mee en gaat er aan de keukentafel lekker gerieflijk en droog mee aan de slag.

Hieronder het sporenkapsel waaruit de sporen komen die dan weer uitgroeien tot nieuwe mosplantjes

Eigenlijk erg jammer dat de meeste mensen het mos alleen kennen als opvulmateriaal voor kerstbakjes en als het ongewenste groen in de tuin.
Ga eens wat vaker op de knieën (of hurken bij genoeg lenigheid) en verwonder je over dat mooie kerstbakjesspul.

PS  De Eerste foto laat  Gesteelde haarmuts zien, de tweede waarschijnlijk Gewoon dikkopmos. Met dank aan Waarneming.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers