Totaal aantal pageviews

dinsdag 3 januari 2012

Slak en spin

Zo! het vuurwerk is geknald, de kater verdronken en het eerste goede voornemen alweer geschonden. Het nieuwe jaar is weer begonnen.
Buiten is het officieel winter maar als je in de tuin in de strooisellaag wroet zie je nog veel klein spul rondscharrelen, slakjes, spinnetjes, kevers en ander klein spul zijn nog volop aanwezig. wat wil je ook, er is nog geen fatsoenlijke vorstdag geweest, en zolang dat niet gebeurt gaat de natuur gewoon verder met herfstig wezen.
Voordeel is wel dat je met enig gezoek best nog wel wat beestjes kunt vinden, zoals dit kleine slakje.

Dit is de Gewone haarslak, de foto laat zien waarom.
Hij leeft van organisch materiaal in de strooisellaag en komt algemeen voor in Nederland.
Weekdieren zijn niet knuffelbaar en ze vreten aan onze bloemperkjes, daarom worden ze meestal ondergewaardeerd maar laat nou net het oudst levende dier op aarde een weekdier zijn!! Wetenschappers hebben in 2007 een Noordkromp (tweekleppig schelpdier in zee)gevangen die minstens 405 jaar oud was. Dus toen wij net de slag bij Nieuwpoort hadden gewonnen werd dit beestje geboren.
Zo oud wordt dit slakje niet, 2 jaar is zijn gemiddelde levensduur.
ook deze Grote trilspin redt het maar een fractie van de tijd van die Noordkromp , ook al was het maar om de zeer vijandige omgeving waarin deze trilspin leeft.

Hij komt voor in onze huizen in kelders, meterkasten en andere donkere vergeten hoekjes. Maar af en toe als de schoonmaakwoede toeslaat verschijnt ook hier de stofzuigerslang en is hij ten dode opgeschreven.
het is trouwens een geduchte jager want hij is de meeste spinnen waaronder de zo "geliefde"huisspin (je weet wel ,die grote engerd die soms vanonder de bank over de vloer rent) de baas.
Maar tegen de stofzuiger of krant is hij machteloos.
Dit beestje heb ik buiten vrij gelaten, maar of hij daar echt blij van wordt ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers