Totaal aantal pageviews

zaterdag 6 april 2013

Rode kelkzwam

Afgelopen 2e paasdag toch nog vrij van het werk en we besloten we om niet naar de IKEA te gaan, ook de diverse meubelboulevards hebben we niet met een bezoek vereerd, voor tuincentra is het sowieso nog te vroeg en het Slochterbos was schier onbereikbaar door de drommen mensen die zich vergaapten aan de kraampjes bij de ingang.
Gelukkig was er een uitwijkmogelijkheid in de vorm van de "Baggerputten", hier is het zelfs op de meest drukke zondagen aangenaam rustig. Slechts twee mensen kwamen we er tegen.
En uit de wind en in het zonnetje kon je de lente ruiken, die typische geur van opwarmende aarde, heerlijk. Ik  verbaas me over het feit dat je het nog niet in een spuitbusje kunt kopen want wie je ook spreekt, iedereen is toe aan een beetje lente. Er is vast een grote markt voor.
En als je dan in zo`n aangename setting ook nog eens dit vindt!!
.
.


Dan word ik van deze vondst toch een stuk vrolijker dan van een dozijn geverfde eieren.
Het is een Rode kelkzwam of een Krulhaarkelkzwam, Dit is alleen met een microscoop te determineren.
Beide soorten zijn niet algemeen, ze komen nog het meest in de westelijke helft van het land voor en in de flevopolders op natte bosboden op dode takken.
Rode Kelkzwammen staan op de rode lijst van paddestoelen maar waar ze voorkomen doen ze dat vaak met meerdere exemplaren, ook in de Baggerputten vond ik meerdere binnen een paar vierkante meter.
Al met al een mooie vondst op een toch al geslaagde 2e paasdag.
Ps op de terugweg nog een vos gezien, dit mooie roofdier liet zich uitgebreid bekijken ergens tussen Slochteren en Woudbloem. Nog meer krenten in de dan al niet te versmaden pap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers