Totaal aantal pageviews

zondag 21 april 2013

Hoefblad klein en groot


De lente kwam wat laat op gang dit jaar maar vandaag was het wat mij betreft een topdag, weliswaar in de wind een beetje fris maar de zon maakte veel goed, eindelijk  weer eens buiten kunnen zitten.
Niet te lang trouwens want dan begint het alweer te prikkelen, hier nog even kijken daar nog een foto proberen te nemen, stukje fietsen, eigenlijk duurt zo`n zondagmiddag veel te kort ( en dan is op tv ook nog de laatste voorjaarsklassieker te zien -  in afwachting van een samenvatting deze toch maar overgeslagen ).
Een wandeling in Ekenstein is in het voorjaar altijd een klein feestje, Blauwe reigers en Roeken laten hun aanwezigheid luidkeels merken en de bodem van het parkje tooit zich met allerlei stinzenplanten.
 Deze vroegbloeiers kleuren de natuur mooi op zolang de bomen nog niet in blad staan.
 En langs de oevers van de vijver bloeit nu ook het Groot hoefblad.



Deze plant is net als zijn neef het Klein hoefblad een naaktbloeier, dwz. eerst komen de bloemen en daarna pas het blad. Een verschil met Klein hoefblad is echter dat Groot hoefblad tweehuizig is.
Voor al diegenen (en ik schaar me daar ook onder want ik moest ook even opzoeken hoe het nu ook alweer precies zat ) die de biologielessen over plantkunde zijn vergeten ; Tweehuizig betekent dat de plant ofwel manlijk danwel vrouwlijk is, is een plant eenhuizig dan zijn beide geslachten aan boord.
Populaties van beide geslachten komen niet gemengd voor en in Nederland is ook nog nooit een vruchtdragende Groot hoefblad gevonden, vermeerdering vindt dus allleen via wortelstokken plaats.
Men vermoedt dan ook dat deze plant ooit is ingevoerd. Een soort asielzoeker dus die aardig is ingeburgerd aan sloot-en walkanten, hij houdt namelijk wel van een beetje nattigheid. je vindt hem ook vaak langs sloten bij boerderijen.
En of dit nu komt omdat hij (of zij) met zijn groot blad de walkant mooi bezet houdt en dus de boer verlost van het onderhoud op de lastige slootswal of omdat het een decoratieve plant is of omdat hij moeilijk uit te roeien is.... wiet `t weet mag het zeggen, Het is iig een mooie plant (wel giftig trouwens) en samen met zijn voorganger het Klein hoefblad een bewijs dat het voorjaar echt wel komt

Voor de volledigheid ook nog een plaatje van het Klein hoefblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers