Totaal aantal pageviews

maandag 27 mei 2013

Tornado alley (tussen Holwerd en Ameland)


Beelden van tornado`s kennen we vooral uit het midwesten van de Verenigde Staten, deze streek wordt dan ook Tornado valley genoemd. Deze tornado`s hebben vaak een verwoestende en vaak ook heel plaatselijke uitwerking. Je kunt hun destructieve spoor met compleet vernielde huizen volgen terwijl vijftig meter verderop de woningen bijna geen schade hebben.
Hier in nederland hebben we ,uitzonderlijke gevallen daargelaten, van dit natuurverschijnsel gelukkig weinig last maar dit betekent niet dat er hier geen windhozen voorkomen.
Boven water kunnen door bepaalde weersomstandigheden wind of waterhozen ontstaan, meestal ongevaarlijk maar ik kan me voorstellen dat als je met een klein bootje door zo`n waterhoos wordt getroffen je een groot probleem hebt.
Deze windhoos zag ik terwijl ik op de pier van Holwerd stond, hij heeft de grond niet bereikt dus van schade of gevaar was geen sprake. Toch voel je je klein en krijg je nog meer respect voor de natuur als je deze natuurverschijnselen van dichtbij te zien.




Edit: Ameland is in het verleden (1972 en 1992) getroffen door windhozen en in beide gevallen waren er slachtoffers te betreuren, ook in Chaam ,Tricht en Moerdijk zijn in het verleden dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van windhozen.
Nederland wordt –volgens het KNMI-enkele malen per jaar getroffen door windhozen met aanzienlijke schade tot gevolg. Dus eigenlijk hebben we er meer mee te maken dan dat ik in eerste instantie dacht
Om te laten zien hoe het weer binnen korte tijd en afstand radicaal kan veranderen hier nog een voorjaarsachtig plaatje van een koolzaadveld tussen Stedum en Westeremden. Hemelsbreed ongeveer 55 km verderop en zo`n anderhalf uur eerder

Het weer blijft je verbazen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers