Totaal aantal pageviews

dinsdag 31 maart 2015

Aalscholverschavuit

Aalscholvers werden in het verleden nogal eens beticht van het leegvissen van het IJsselmeer.
Dit tot grote woede van de broodvissers die geen droog plakje brood meer op de plank bijeen visten.
Dit is een mooi voorbeeld van verkeerd om denken.
Het is namelijk niet zo dat de jager (Aalschover ) de hoeveelheid prooi bepaalt. De hoeveelheid prooi bepaalt het aantal jagers.
Het aanbod bepaalt de vraag (net even anders dan in de supermarkt dus). En een Aalscholver hoeft er niet lang over na te denken. Is het aanbod Brasem groot dan schaft de pot Brasems.
Tegenwoordig staat de brasemstand onder druk en komt er meer Pos voor, dus eet de aalscholver Pos.
En het liefst zoveel mogelijk want de opmerking dat de natuur streeft naar evenwicht is net zo`n onzin als de opmerking waar ik mee begon.
Als een roofdier(predator) de kans krijgt dan grijpt hij zoveel mogelijk prooi als mogelijk is . Denk maar eens aan een Vos in het kippenhok. Die denkt heus niet aan het natuurlijk evenwicht, die pakt wat hij pakken kan. Het natuurlijk evenwicht wordt alleen bewaard doordat de prooidieren ook hun kunstjes kunnen. vaak kunnen ze ontkomen of weten ze zich door camouflage te verbergen.
Pas als een andere diersoort er zich mee gaat bemoeien gaat het mis. Teveel prooidieren bijelkaar (kippen of vissen) zorgt voor een luilekkerland en trekt jagers aan als een festival zakkenrollers.
En dan moet de Aalscholver het stellen zonder tientallen motor pk`s zonder visvinders en sleepnetten.Het enige dat hij heeft is een simpel haakje aan zijn snavel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers