Totaal aantal pageviews

donderdag 10 januari 2013

Herkenningsmelodie

Ik hoorde laatst op de radio dat de meeste kinderen zeer veel reclamemerken kennen maar als hun gevraagd wordt om 10 vogelsoorten op te noemen ( mag ook plante-en of insectesoorten zijn) zij het antwoord schuldig blijven.
Niet alleen kennen en herkennen de meeste mensen niet veel diersoorten meer, ook hun geluiden gaan ons het ene oor in en als het al het andere oor weer uitgaat hebben onze hersenen het niet herkend.
Bijna iedereen herkent het geluid van een Nokia telefoon maar wie kent nog het geluid van een Tjiftjaf of vink.
En wie weet hoe het geluid van een Roerdomp of een Wulp klinkt
Voor natuurbeschermers is dit een extra handicap. Eerst moeten zij "het volk" zien te overtuigen dat er meer soorten zijn dan de meeste mensen kennen, dan moeten zij diezelfde mensen ook nog zien te overtuigen dat deze soorten bedreigd zijn en dat het de moeite waard is om te proberen van "bedreigd" "algemeen "te maken.
In tijden van crisis een bijna onmogelijke opgave.
Roerdomp:


In de winter heb je een grotere kans om de Roerdomp te zien, Door voedslgebrek laten deze reigerachtige vogels zich ietwat makkelijker te bekijken. Want als een Roerdomp niet gezien wil worden dan zul je hem ook niet zien. Horen doe je hem wel weer makkelijker, als je eenmaal weet hoe hij klinkt vergeet je dat nooit weer, net als die Nokia maar dan vele malen mooier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers