Groot Blaasjeskruid is een zogenaamde vleesetende plant, niet dat we nu tijdens het zwemmen bang moeten zijn dat we een been of arm kwijtraken, daarvoor is het plantje net iets te klein. Watervlooien (eigenlijk kleine kreeftjes) moeten wel degelijk oppassen. Groot blaasjeskruid heeft-zoal de naam al aangeeft- de beschikking over blaasjes met daarin een door de plant gecreeerd vacuĆ¼m, zogauw een klein waterdiertje de haren aan de buitenkant aanraakt gaat het blaasje open en wordt het slachtoffer naar binnen gezogen. Een simpel maar doeltreffende methode.
Groot Blaasjeskruid heeft wortels maar zweeft vrij in het water.
Het gekke is dat dit plantje voorkomt in vrij voedselrijke wateren, dit in tegenstelling tot andere vleesetende planten die vaak voorkomen op voedselarme gronden.
Groot Blaasjeskruid vormt gele bloemen die boven water uitsteken en dan kunnen worden bestoven door insecten.
In de herfst worden zogenaamde "turions" gevormd. Dit zijn knoppen gevormd door blad en stengel die naar de bodem zakken en in het daaropvolgende voorjaar weer uitlopen tot een nieuwe plant.
Groot Blaasjeskruid.
Krabbescheer zakt bv in z`n geheel naar de bodem om in het voorjaar weer op te stijgen. dit doet hij door gas te vormen in zijn cellen die dan weer zorgen voor drijfvermogen.
Krabbescheer met vrouwtje lantaarntje
Gele lis doet het nog weer anders.
Deze mooie oeverplant vormt zaden die als dambrikken naast elkaar liggen.
Deze zaden kunnen drijven en als ze op de oever aanspoelen kunnen ze weer ontkiemen, op die manier zorgt de plant dat de zaden op de meest gunstige plaats ontkiemen.
Zaden van de gele lis
Langzamerhand is de toptijd voor planten voorbij maar sommige planten houden het lang vol in de herfst
Geen opmerkingen:
Een reactie posten