Totaal aantal pageviews

maandag 31 oktober 2011

Vale ouwe

Ik heb de neiging om het gebied waarin het laatst gestruund heb direct te bestempelen als " èèn van de mooiste gebieden die ik ken", deze kwalificatie gaf ik al mee aan Ameland, Texel, Schiermonnikoog, Lauwersmeer, Dwingelderveld, de Vechtstreek, enz enz. En nu wilde ik alweer beginnen met ; Dit is èèn van de ... etc.. beetje overdreven dus, maarrrr, de Veluwe blijft toch èèn van ons lands mooiste natuurgebieden.
Het is al een tijdje geleden en de zomer was niet om over naar huis te schrijven maar toch zaten er in onze vakantie op de Vale Ouwe een paar dagen tussen met flink wat zon, en dan zijn de bossen en heidevelden prachtig om in rond te struunen..
Maar ook de omgeving van Bergum in Friesland viel mij ondanks het vooroordeel dat Friesland vooral plat, vlak en winderig is erg mee. het is een coulissenlandschap met vrij veel fiets-en wandelpaden, kortom weer een prachtig stukje nederland.
Alleen de taal heb ik wat moeite mee, Bergum,Burgum,Eastermaar,Eastermoor,Oostermeer of maar, de Tom-Tom werd er helemaal gek van.
Ik werd op een gegeven moment aangesproken wat klonk als "fjauertreienseistig"of zoiets. Aangezien ik voor een kassa stond had ik al snel door dat het waarschijnlijk het bedrag was dat ik moets betalen, maar om de kassière nu een briefje van twintig te geven om op die manier door het wisselgeld te tellen erachter te komen wat er nu precies gezegd werd, dat ging mij te ver. Dus vroeg ik maar of ze het in het nederlands kon herhalen omdat ik uit de buurprovincie kwam. Dit was geen probleem. maar het geeft wel aan dat je met een uurtje rijden al een taalgrens bent overgestoken.
Earnewoude:

zondag 30 oktober 2011

Blaasjes

Over deze waterplant wilde ik al langere tijd iets schrijven.
Groot Blaasjeskruid is een zogenaamde vleesetende plant, niet dat we nu tijdens het zwemmen bang moeten zijn dat we een been of arm kwijtraken, daarvoor is het plantje net iets te klein. Watervlooien (eigenlijk kleine kreeftjes) moeten wel degelijk oppassen. Groot blaasjeskruid heeft-zoal de naam al aangeeft- de beschikking over blaasjes met daarin een door de plant gecreeerd vacuüm, zogauw een klein waterdiertje de haren aan de buitenkant aanraakt gaat het blaasje open en wordt het slachtoffer naar binnen gezogen. Een simpel maar doeltreffende methode.
Groot Blaasjeskruid heeft  wortels maar zweeft vrij in het water.
Het gekke is dat dit plantje voorkomt in vrij voedselrijke wateren, dit in tegenstelling tot andere vleesetende planten die vaak voorkomen op voedselarme gronden.
Groot Blaasjeskruid vormt gele bloemen die boven water uitsteken en dan kunnen worden bestoven door insecten.
In de herfst worden zogenaamde "turions" gevormd. Dit zijn knoppen  gevormd door blad en stengel die naar de bodem zakken en in het daaropvolgende voorjaar weer uitlopen tot een nieuwe plant.
Groot Blaasjeskruid.

Zo heeft elk plantje z`n overlevingsstrategie.
Krabbescheer zakt bv in z`n geheel naar de bodem om in het voorjaar weer op te stijgen. dit doet hij door gas te vormen in zijn cellen die dan weer zorgen voor drijfvermogen.
Krabbescheer met vrouwtje lantaarntje
Gele lis doet het nog weer anders.
Deze mooie oeverplant vormt zaden die als dambrikken naast elkaar liggen.
Deze zaden kunnen drijven en als ze op de oever aanspoelen kunnen ze weer ontkiemen, op die manier zorgt de plant dat de zaden op de meest gunstige plaats ontkiemen.
Zaden van de gele lis


Langzamerhand is de toptijd voor planten voorbij maar sommige planten houden het lang vol in de herfst

zaterdag 29 oktober 2011

Eeuwig tijdgebrek

Door de problemen op het vorige "web-log"ben ik nu ten einde raad maar begonnen op een nieuw blog.
Het oude adres is al sinds augustus zo goed als onbereikbaar en het einde is nog steeds niet in zicht, ook de informatie hierover is zeer schaars.
Vandaar dit nieuwe adres om toch maar door te kunnen gaan met het posten van verhaaltjes, columns en foto`s.
En bij het oogsten van foto`s en verhalen komt het oude probleem weer om de hoek kijken; het eeuwige tijdgebrek, raar eigenlijk dat juist datgene wat je het meest kunt missen het vaakst zich voordoet. Tijdgebrek heeft alle tijd.
Tijdgebrek, boeken zijn er volgeschreven om je van het juiste advies te dienen, maar het kost wel tijd om deze allemaal te lezen en juist...tijd hebben we steeds minder.
Maar is tijdgebrek wel de oorzaak ?..  volgens mij niet! het aanbod aan vrijetijdsbesteding is te groot.
Vroeger ging de dag op aan het zorgen voor voedsel, kleding en onderdak, kortom de eerste levensbehoeften. Tegenwoordig kost ons dat maar een paar uur per dag, 8 uur werken en dat voor 5 dagen in de week. de rest moet ingevuld worden door recreatie, sport, cultuur, ontspanning of een combinatie daarvan.
Zo was in deze week voor het eerst in de Westerbroekstermadepolder maar doordat ik nog andere verplichtingen had  kon ik maar een goed uur doorbrengen in de vogelkijkhut aldaar.
En voordat je in de hut bent kost je al zo`n 10 minuten lopen (en ook weer terug dus). blijft over 40 minuten in de hut, in en uitpakken en opstellenvan de benodigde apparatuur (fototoestel, verrekijker en telescoop) 5 minuten. Dan nog eens 5 minuten om van schoenen te wisselen bij de auto en zie van dat uur blijft ongeveer 30 minuten netto kijktijd over, het verschil tussen bruto en netto is dus erg groot, het lijkt de belastingdienst wel.
Daarom is het des te verwonderlijker dat ik in dat halfuurtje nog een vogel te zien kreeg die ik nog niet eerder had gezien (uitgezonderd een keer een vage witte stip in de verte).
Ee klapekster liet zich mooi zien in het telescoopbeeld, ook diverse  Grote zilverreigers waren van de partij en de hoeveelheid ganzen en eenden was ook erg groot. maar om die allemaal goed te bekijken door de telescoop was de tijd tekort, zoals zo vaak. Vandaar ook geen foto kunnen maken.
Onderstaande foto is van vorige week en komt uit Friesland , het was echt regenboogweer.
.

Volgers