Meestal kom ik met lege handen thuis als ik achter een tip aan ga. De vogel is al weer lang gevlogen of ik kijk op de verkeerde plaats. Dit is het geval geweest met: de Hop, de IJsvogel, de Kraanvogel, de Zeearend, de IJseend, de Pestvogel enz enz.
Sommige tips heb ik dan ook bewust genegeerd. Zo was er een paar jaar geleden in de wijk Beijum in Groningen èèn of andere Siberische haak- of kruisbek gezien, super zeldzaam voor Nederland en van heinde en ver kwamen vogelaars om dit beestje op een modderig graslandje in een saaie buitenwijk te bewonderen, ik dus niet. Achteraf een gemiste kans want de kans om hem daar te zien was zo`n beetje 100%.
Enfin.. van het bovenstaand rijtje heb ik ondertussen wel de IJsvogel en Pestvogel gezien. Min of meer op eigen kracht.
Voor het weekend kreeg ik een tip dat er rond het Schildmeer een Zeearend was gespot, dusssss..., vandaag toch maar even wezen kijken, t`was mooi weer en schaatsen op het meer was toch nog niet mogelijk, huishoudelijke werkjes snel afgeraffeld dus niets hield mij meer tegen. Op naar "Schild".
En waarempel op weliswaar flinke afstand zag ik hem/haar zitten, zo ver weg op een weiland dat de foto alleen een wazige dot liet zien, kon van alles wezen maar door mijn scoop was ik er van overtuigd dat het een Zeearend moest zijn.
Maar goed een foto lukte niet totdat hij tot mijn grote vreugde op de wieken ging en zelfs mijn kant op vloog, snel camera met mijn grootste lens erop ( vantevoren klaargelegd) gepakt en maar klikken.
Nu is een vogel in de vlucht razend moeilijk, vooral als je er niet zoals ik in bent gespecialiseerd, je moet er een beetje geluk bij hebben. En dat had ik, althans ik ben er zeer tevreden mee, niet helemaal scherp maar toch ....Bovendien is het een prachtig gezicht om zo`n grote roofvogel boven het land te zien glijden.
Door zijn spanwijdte ,1,90-2.40 m wordt hij wel de "vliegende deur" genoemd, Ze zullen wel staldeuren bedoelt hebben want bij ons thuis past hij niet door welke deur dan ook!!
Toch knaagde er twijfel, en bij navraag op wrn.nl kreeg ik te horen dat het toch maar een gewone Buizerd was, geen vliegende deur, hooguit een kattenluikje. Zo, weer terug met beide benen op de grond.
En zo blijft het tevergeefs napluizen van tips een "goede" gewoonte.
Ps. met dank aan mijn tipgever : Tineke