Totaal aantal pageviews

vrijdag 30 maart 2012

Wanted..

Hier volgt een politiebericht.....
Af en toe na het het journaal krijgen we nog een toegift in de vorm van een politiebericht.
Vaak betreft het een onbekende -meestal niet meer levend-persoon. De foto`s laten  vaak aan duidelijkheid niets te wensen over. Alleen de juiste naam ontbreekt.
Soms laten de foto`s iemand zien waarvan alles maar dan ook echt alles behalve de huidige verblijfplaats is bekend. Recht van voren en van opzij laten deze politiefoto`s ons zien waarvan justitie dolgraag zou willen weten waar ze zitten.
De volgende foto`s laten een kikker zien maar aangezien je de keuze hebt zo`n 3 verschillende soorten die er in de praktijk echter niet zo verschillend uitzien, ben ik toch benieuwd naar de juiste naam.
Ik denk zelf dat het een Meerkikker is,maar ook een Bastaardkikker,Poelkikker of zelfs Bruine kikker behoren tot de mogelijkheden.
Het enige harde determinatiekenmerk-namelijk de vorm van de graafknobbel op de achterpoot-is niet te zien.

Mocht u enige informatie hebben over dit amfibie dan wordt u verzocht contact op te nemen met dit "blog"
U kunt natuurlijk ook niet de plaatselijke politie hiermee lastig vallen..

Einde politiebericht

vrijdag 16 maart 2012

Topdag.. natuur is overal.

De eerste en de laatste mooie dagen van het jaar worden het best herinnerd .En van die twee de eerste nog het meest.
Gisteren was zo`n dag, zonnetje, lekkere temperatuur en weinig wind. Echt een lente-dag. Als je dan ook nog vrij bent ben je dubbel gezegend.
Niet alleen de mens knapt er van op, ook in de natuur steken allerlei plantjes de kop op.
Klein hoefblad is zo`n beetje de eerste plant die massaal in bloei gaat staan. Nog voordat het blad begint te groeien komt dit plantje al in bloei. En als de rest van het plantenrijk begint gaan deze planten weer ondergronds
Allerlei insecten doen hier hun voordeel mee want zoveel bloeiende planten heb je niet in het vroege voorjaar.
Klein hoefblad lijkt in de verte een beetje op de Paardebloem maar dichterbij zie je duidelijk de verschillen.

Voor dit plantje moet je echt een diepe buiging maken


En voor foto`s zoals deze moet je gewoon plat op de grond liggen.

Gelukkig was dit op een plek waar niemand (tenminste dat denk ik!) mij kon zien want af en toe denk ik wel eens wat een eventuele voorbijganger wel niet moet denken als ik in de meest rare houdingen op de grond lig of  dat ik diep in gedachten vezonken (lijkt het) op m`n hurken bij de slootkant zit. Ik zit dan gewoon te kijken wat er allemaal voorbij zwemt, en dat is meer dan je zou vermoeden maar leg dat maar eens uit in een tijd waarin je zulke rare dingen hoort en ziet.
Niemand vindt het gek als je op de Hoge veluwe naar een stel zwijnen of herten speurt met camera of verrekijker, maar zodra je in je eigen buurt op park gaat rondstruunen.....Want, hier kan toch niets interessants te zien zijn!!? Het tegendeel is gelukkig waar.
Ik merk wel dat ik behoorlijk afdwaal van waarover ik het eerst wilde schrijven maar laat ik met deze blog dan maar proberen te bewijzen dat er in de directe omgeving net zulke mooie dingen te zien zijn als in de "wettelijk erkende" natuurgebieden
Om dingen te zien moet je observeren en dat gaat nu eenmaal niet door er snel langs te rijden/fietsen of lopen. Motto is dan ook "slow down"
.

maandag 12 maart 2012

Oling

Helaas woon ik niet op loopafstand van Oostvaardersplassen, de Hoge Veluwe, Dwingelderveld, of èèn van die andere bekende natuurgebieden van Nederland. De echte afstand is niet zo groot maar door de almaar stijgende benzineprijzen wordt de virtuele afstand steeds groter.
Ik moet het doen met de Olingerpolder. Geen Dam of Edelherten, geen Wilde zwijnen, geen zandverstuivingen of heidevelden, geen Adder, Gladde of Ringslang. Om over Boomkikkers of Vliegende herten maar te zwijgen. Een overvliegende Kraanvogel behoort nog tot de mogelijkheden maar voor echt intressante soorten moet je hier niet zijn.... en toch...
Afgelopen week struunde ik langs een boerenpad richting het Eemskanaal en ondanks de afwezigheid van al die voornoemde Rode lijst soorten en/of publiekstrekkers heb ik genoten van die korte wandeling.
Behalve een Bergeend, wat hazen en een paar Kievitten was er niet veel bijzonders te zien en toch had ik het gevoel dat de natuur vlakbij was.
In een kleine sloot wemelde het van Zwarte waterspringstaarten en je kunt je best even afvragen hoe het toch mogelijk is dat zo`n nietig insectje de afgelopen winter heeft overleefd, ze zaten bijelkaar op het wateroppervlak en het leek alsof ze zaten te genieten van de eerste warme zonnestralen. wat dat betreft zijn ze net mensen want die zitten ook bij de eerste zonnestralen alweer op de terrassen, lekker dichbij elkaar want echt warm is het natuurlijk nog niet.
de springstaart is een oeroude insectenorde, die laat zich niet zomaar verjagen door een beetje winter.
En deze beestjes hebben toch maar mooi "mijn" polder uitgekozen om te wonen.
Samen met de Hazen en Kievitten en vast ook nog de talrijke soorten die ik niet heb gezien maar die er vast wel zijn maken zij  een wandeling door een -op het oog- saaie boerenpolder best wel weer een mooie natuurbelevenis.
Dit alles hier en daar gestoffeeerd met wat Speenkruid en afgemaakt met een mooie zonsondergang maakt zelfs van een saaie polder een boeiend natuurgebied.
Je moet het willen zien....(`t is gratis)

woensdag 7 maart 2012

Maart

Maart is vaak een maand van uitersten. IJs en sneeuw is mogelijk maar ook volle terrassen en natuurlijk de eerste bloeiende crokussen.
De Eemshaven heeft tegenwoordig ook twee gezichten. Beton, vrachtwagens, veel ge-en verbodsborden, maar ook nog steeds de weidsheid van het wad en het steeds terugkerende eb en vloed met zijn kreekjes en poeltjes.

het oogt misschien wat saai maar voor wie er oog voor heeft is er zelfs aan de dijk bij de Eemshaven genoeg te zien en te beleven.
In ieder geval voor een middagje struunen in maart

Zolang je er nog kunt komen moet je er van profiteren, het zou me niets verbazen als de hele Eemshaven straks net als het haventerrein van Delfzijl verboden gebied word. Voor mensen in ieder geval, vogels worden nog gedoogd.

Volgers